2013

Tartalom:
Zsűri
Díjazottak
Naptár
Folytatás

A fotópályázatunkat első alkalommal 2013-ban szerveztük meg. A fotópályázatnak akkor nem volt pontosan körülírt témája – egyszerűen szép paksi képeket szerettünk volna látni. A rövid, bő egy hónapos nevezési időszak alatt kb. 80 fénykép érkezett be, amiből elenyésző kivételtől eltekintve mind megmérkőzhetett a zsűri előtt. A két fordulós versenyben 16 képek emelt ki a zsűri, amiből végül három díjazott képet választottak ki. A három nyertes pályázó között 200.000,- Ft értékű ajándékutalványt osztottunk ki a díjátadó gálán.

Nagy öröm volt látni, hogy a pályázat megmozgatta az emberek fantáziáját. Még olyanoktól is lelkendező visszajelzéseket kaptunk, akik nem is neveztek be a versenyre – főleg a gálaesten vetített videó után, amiben a zsűri által kiemelt képeket mutattuk meg. A lelkesedésen nem csodálkoztunk, szervezőként mi is osztoztunk benne: igazán gyönyörű, kivételes felvételekben volt részünk, és igazi tehetségeket ismertünk meg. A résztvevők közül azóta többekkel is együtt dolgoztunk egy-egy projekten, és igazán profi fotósokkal találkoztunk. Reménységünk szerint sikerült a jövő egy-egy jó nevű fotósának pályafutásához hozzájárulnunk.

A 2013-as fotópályázatról és a díjátadóról készült beszámoló cikkünket a Paksi Pünkösdi Gyülekezet archívumában olvashatod. A cikk tartalmazza a gálaesten vetített videót is.

Zsűri
2013-ban öt tagú, független szakmai zsűri értékelte a beküldött pályamunkákat.

  • Wollner Pál díjnyertes paksi fotós. Hosszú ideje vezet fényképes szakköröket, képzéseket, szervez kiállításokat. Nemzeti és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el képei, melyek megtekinthetőek a paksikepek.hu galériáiban is.
  • Molnár Gyula szabadúszó paksi fotóriporter. A fényképezést 30 éve hobbiként, 15 éve hivatásszerűen végzi. Több újságnak és hírügynökségnek készít képeket.
  • Babai István díjnyertes paksi filmes, a kistérségi televízió munkatársa. Tapasztalatát esküvők megörökítésében, image filmek, reklámok illetve kisjátékfilmek készítésében kamatoztatja. Elnyert díjainak növekvő listáját honlapján bárki megtekintheti. 
  • Fazekas Zoltán feleségével Paks legnevesebb fotós üzletének tulajdonosa, aki a fényképezés világával több mint egy évtizede él szimbiózisban.
  • Simon Zoltán budapesti villamosmérnök, évtizedes tapasztalattal rendelkező fotós. Önálló kiállításokon is bemutatott természetfotói rangos elismeréseket gyűjtenek, miközben országszerte hívják privát rendezvények, esküvők fényképezésére és portrék készítésére.

Díjazottak
A zsűri döntése alapján a fődíjat elnyerő fénykép az „Aranyfolyó” címet viselő alkotás lett. A felvétel készítője és Az én Paksom 2013 fotópályázat győztese Fitt Tamás. A zsűri így értékelte a pályamunkát:


"Csodálatosak a fények, a felhők, a tükröződés a vízen, a felszálló pára. A fények és felhők játéka, a tökéletes kompozíció és a hajnal csodás hangulata emeli ki a képek közül. Igazán jó szemű fotós, aki ilyen képet tud készíteni. Minden a helyén van, a csónaktól a napon át a fáig. A technikai kivitelezés is tökéletes. Ez a kép tökéletes."

A zsűri döntése alapján a második díjat elnyerő fénykép az „Napkelte” címet viselő alkotás lett. A felvétel készítője és Az én Paksom 2013 fotópályázat második helyezettje Schmidt Ferenc. A zsűri így értékelte a pályamunkát:


"Az ártéri erdő mélyzöld és a hajnal csodaszép narancsos fényei ideális színpárost alkot a képen. A hajnali pára, a sima víztükör és az uszály jelenléte sokat emel a kép értékén. Jó, hogy a fotós kivárta, amíg a hajó a legjobb helyre került. Ráadásul jó magasra kellett jó korán mászni, hogy ez a fotó elkészülhessen. Megérte."

A zsűri döntése alapján a harmadik díjat elnyerő fénykép az „Eső után” címet viselő alkotás lett. A felvétel készítője és Az én Paksom 2013 fotópályázat harmadik helyezettje Szentkirályi Gábor.


Az én Paksom 2013 fotópályázat szervezői különdíját a "10 tonna" címet viselő alkotás nyerte el. A felvétel készítője Tari Tamás Viktor.


A kép elsősorban egyedi, jellegzetes hangulatával ragadta meg a figyelmünket. A képi világ, a témában rejlő szépség, a megkomponálás olyan fotós szemén át láttat, aki ott is észreveszi a fotótémát, ahol más talán semmi megmutatnivalót nem látna. Különleges a fények és színek hatása, és sokat árnyal a képen a háttér homálya. Érdekes a választott perspektíva, amit életszerűvé tesznek az emberi alakok.

Naptár

Sokakat érdekelt, hogy mi lesz a beküldött képek sorsa egy ilyen pályázat befejezése után. Mi egy jótékonysági kampányt álmodtunk meg, ahol közkinccsé tehetjük a nagyszerű alkotásokat, közben pedig összefoghatunk a várossal azért, hogy valami jót tegyünk. A képekből egy A3-as méretű, igényes falinaptár készült nagylelkű támogatók bevonásával. A naptárat bekerülési áron kínáltuk, az eladásból származó bevételt pedig megdupláztuk, és az önkormányzat Szociális Osztályának koordinálásában rászoruló családoknak ajánlottuk fel 2013 karácsonyán.

E szép város mindenkié, nem csak az "enyém". Azoké is, akik nem csak érte, de akár önmagukért sem tudnak tenni. A fotópályázat és a belőle készült naptár végső célja az volt, hogy összefogja a város kreatív, érdeklődő és felelősséget érző lakóit egy olyan ügy érdekében, ami tiszta, érdekektől mented, értéket teremt és jó célt szolgál.

Az én Paksom Jótékonysági Kampányról további részleteket találhatsz a Paksi Pünkösdi Gyülekezet oldalán megjelent cikkünkben.

Folytatás
A gálaest után rengeteg kérdést kaptunk arra vonatkozóan, hogy lesz-e folytatása a pályázatnak. Az érdeklődést látva tudtuk, hogy érdemes és szükséges tovább terveznünk Az én Paksom fotópályázattal. Úgy döntöttünk, hogy egy év kihagyás után idén ismét meghirdetjük a versenyt, bízva abban, hogy sikerül olyan témát találnunk, ami sokakban jó ötleteket, és még jobb felvételeket eredményez majd. Némi tapasztalattal a hátunk mögött ezúttal korábban hirdetjük meg a versenyt, hogy a fényképezésre több idő jusson; reméljük, hogy idén így még többen részt fognak venni. Ha ismét elnyeri a város figyelmét a pályázat, akár egy kétévente megrendezett sorozat is kinőhet belőle.

Az én Paksom 2013 galéria